La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

  • Anuncis

El català, a la brossa?

Posted by lafrontissa a 22/09/2010

Qui està més arrelat o arrelada a un territori, qui en parla la llengua i qui té un compte bancari?

Des de La Frontissa, la nostra companya M.Pau Munera dóna la nostra resposta.

EL CATALÀ A LA BROSSA ?

Les catalanes i els catalans ens hem quedat de pedra, quan la substituta del “defensor del pueblo” amenaça amb considerar el coneixement del català com a símptoma d’arrelament, com un fet anticonstitucional.

La llengua com a vehicle de coneixement del territori, de la gent i les costums d’un poble és, indubtablement, l’eina d’integració més completa que existeix. És el coneixement de l’espanyol l’únic símptoma d’arrelament?.  El coneixement exclusiu de l’espanyol proposa la  falsa realitat d’un país homogeni des d’un punt de vista lingüístic, històric i cultural.

Altres símptomes d’arrelament, entre d’altres, són: tenir un compte bancari, residir durant cert temps en una adreça i haver domiciliat els subministraments de l’habitatge, ja sigui de compra o lloguer, tenir filles i fills matriculats a una escola, …

Tot això no són accions voluntàries, totes i tots tenim necessitat d’aixopluc, de que les nostres filles i els nostres fills vagin a escola. I, què es pot dir dels bancs i les caixes? Impossible considerar-ho com un fet de lliure elecció, doncs ja fa molts anys que hem deixat d’ésser clientes o clients d’aquestes entitats per passar a ser-ne hostatges.

Hi ha un símptoma d’arrelament més autèntic que aprendre la llengua del país?

Existeixen des de fa bastants anys tot un seguit d’estament públics i privats decidits a donar resposta a aquestes demandes, i també hi ha tot un seguit de persones i institucions,  que  hem posat els nostres recursos a l’abast de les persones que volen aprendre el català per donar resposta a les seves necessitats.

En aquesta tasca estan implicats ajuntament, el consorci de normalització lingüística escola d’adults, centres d’ensenyament i tot un seguit d’entitats diverses que ens formem i treballem en xarxa amb moltes ganes i il·lusió.

I ara els hem de dir a unes i d’altres que tot això no les arrela al territori? I que arrela més un compte bancari?. Aquest és el criteri mercantilista d’aquesta senyora, d’acord  amb els temps que corren; lliure mercat per qui pugui  participar-hi i les entitats bancàries com a símptoma d’identitat.

Des de La Frontissa, esperem que tot hagi estat un cop de calor i que, amb l’arribada de la tardor , es posi tot al seu lloc, i tots els esforços i voluntats per part de tothom ,sigui d’on sigui i vingui d’on vingui, es valorin com cal i es deixi d’una vegada per totes de considerar el català com un article inútil i sense futur que es pot llençar a la brossa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: