La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

  • Anuncis

Texts feministes: Jeanne Deroin

Posted by lafrontissa a 09/11/2010

L’any 1848 es produeix a Europa una onada de revolucions que amenacen les monarquies absolutes allà on encara n’hi ha i exigeix república democràtica allà on hi havia monarquia parlamentària i sufragi restringi,t com era el cas de França.

El cicle revolucionari comença a França el febrer de 1848, quan la monarquia parlamentària francesa és derrocada i es proclama la República sota un govern provisional que governarà de febrer a juny.

Durant el mes de febrer , un  grup de dones vinculades al Socialisme Utòpic es van organitzar per presentar les seves reivindicacions, van crear el seu  propi diari: La Voix des Femmes, que es va publicar a París entre els mesos   de març i juny de 1848; en el seu programa, sorprenentment contemporani,   demanaven no sols els mateixos drets polítics que els homes, sinó també   treball per a les dones a les fàbriques organitzades per l’ estat per a homes desocupats, protecció per als oficis de dones davant l’ ocupació  d’ aquests pels homes , establiment de centres d’ atenció per a famílies treballadores, construcció de habitatges amb serveis comunitaris, atenció mèdica i escoles  per a les filles dels residents. Altres diaris de París i d’ Alemanya defensaren el mateix programa . Jeanne Deroin , dona obrera i autodidacta, es dirigia , a través d’ un article periodístic, als republicans francesos el febrer de 1848 per tal que anomenessin dones com a candidates a l’ Assemblea Constituent; no va ser escoltada i, mesos després, es va imposar un govern conservador;  els homes treballadors van perdre  els mateixos drets que no havien volgut reconèixer per a les dones .

Adrecem aquesta justa demanda no solament al govern provisional

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: