La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

  • Anuncis

Texts Feministes (3) La Declaració de Seneca Falls.

Posted by lafrontissa a 14/11/2010

Als Estats Units la discussió sobre la situació social de les dones va estar vinculada durant la primera meitat del segle XIXamb la lluita contra l’ esclavitud, en la qual les dones van participar àmpliament. L’ any 1837 es forma la “National Female Anti Slavery  Society”, i el mateix any tindrà lloc la primera convenció de dones contra l’esclavatge, impulsada per Lucrecia Mott.  L’ any 1840 es va celebrar a Londres la convenció contra l’ esclavitud. Mott i  Elizhabeth Cady Stanton, que s’havien desplaçat dels dels EUA,  es van trobar amb que se’ls negava l’entrada a la convenció “perquè la naturalesa femenina no és apta per a participar en debats públics” ,  i encara que,finalment ,van poder assistir des de la gal·leria del segon pis i darrera una cortina de vellut, van adquirir consciència de la necessitat de lluitar pels seus drets com a dones.

Elizabeth Cady Stanton i Lucrecia Mott van aconseguir un fet extraordinari, durant els mesos de l’estiu de 1848 van convocar una convenció sobre els drets de les dones a una petita comunitat dels estat de Nova York coneguda amb el nom de Seneca Falls. Les convocants pertanyien un grup de dones quàqueres , secta religiosa protestant e partidària de la igualtat radical entre els éssers humans i que s’ havia distingit en la lluita per l’ abolició de l’ esclavitud. Hi van assitir al voltant de 300 persones, un èxit tenint en compte la situació dels mitjans de transport en aquell moment.

El resultat d’aquesta convenció serà  la Declaració de Seneca Falls  o Declaració de Sentiments  que parafraseja  la Declaració d’ Independència dels Estats Units i també té semblances  formals amb algun paràgraf del Manifest Comunista, que s’havia publicat al febrer d’aquell any a Londres, encara que no hi ha proves documentals que demostrin que fos conegut per les autores de la Declaració.

La Declaració de Seneca Falls  marcarà el principi del moviment per la defensa dels drets de les dones als EUA.

Un dels paràgrafs de la Declaració diu el següent:

La historia de la humanidad es la historia de las repetidas vejaciones y usurpaciones perpetradas por el hombre contra la mujer, con el objetivo directo de establecer una tiranía absoluta sobre ella. Para demostrarlo vamos a presentarle estos hechos al ingenio mundo.

Aquí podeu llegir el text sencer : Declaració de Seneca Falls.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: