La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

  • Anuncis

Homenatge a Maria Lluïsa Orriols i Vidal

Posted by lafrontissa a 23/09/2012

Des de l’Associació de Dones La Frontissa hem  volgut realitzar un acte de reconeixement i homenatge a la historiadora Maria Lluïsa Orriols i Vidal. L’acte va tenir lloc el passat divendres 14 de setembre als jardins del Museu Casa Papiol, un dels lloc on havia treballat.  

Va fer la presentació la M.Pau  Munuera, presidenta de La Frontissa, qui va   reivindicar el reconeixement de la  M. Lluïsa Orriols i Vidal com a patrimoni de les dones, part de la nostra història i de la història de Vilanova i La Geltrú, a la qual ella va dedicar energia, temps i coneixements. Va recordar l’amistat que ens unia amb la Maria Lluïsa qui, malgrat no es considerava feminista, va assistir a  algunes de les nostres activitats i, des d’una profunda convicció cristiana que rebutjava les injustícies i defensava els drets de les persones, els  animals i els valors de la naturalesa, compartia, de fet, moltes de les nostres actituds i valors.

Maria Lluïsa Orriols i Vidal  era llicenciada amb grau  per la Universitat de Barcelona, Facultat  de Geografia i Història, secció Història Medieval,  va començar la seva trajectòria professional com a professora de l’Institut Manuel de Cabanyes entre els anys 1969 i 1971, però aviat es va encaminar al treball d’ arxiu.  Una de les seves primeres feines va ser al Museu del Vi de Vilafranca del Penedès on, entre 1977  i 1987, estudià un fons de més de 1000 documents en pergamí.

El seu profund coneixement dels diferents arxius de Vilanova i la Geltrú: Arxiu Històric Municipal, Arxiu comarcal del Garraf i Arxius parroquials,  junt amb la seva vàlua com a investigadora, la van portar a la publicació de llibres i articles, centrats en la història local, la història de les dones a la Geltrú medieval, la importància de l’església per a la investigació històrica i l’urbanisme medieval. Aquests aspectes de la trajectòria professional de la Maria Lluïsa van ser exposat per  Josep M.  Sans Travé, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

A l’Arxiu Municipal, on treballà entre 1992 i 1997,  indexà els Òbits del Registre Civil, el manual de Protocol de l’Arxiu Històric i els inventaris del fons de les famílies Puig i Rafecas. Des de juliol de 1997 treballà com a tècnica arxivera a Arxiu Comarcal del Garraf, hi documentà el fons de pergamins de l’arxiu del Foment Vilanoví, de l’Arxiu Charlie Rivel i de les fotografies dels fons Horro, entre d’altres. Ella era qui atenia habitualment les consultes dels usuaris.

A  l’arxiu del convent de Sant Benet de Montserrat, la Maria Lluïsa   havia treballat  en l’elaboració, classificació i ordenació de la documentació. La priora Coloma Boada va explicar la qualitat del treball realitzat, recordant també la relació d’amistat que  va establir amb la comunitat del monestir. La tasca feta als arxius parroquials de les esglésies de Sant Antoni i La Geltrú va ser explicada per Mossèn Manel Roig, destacant-ne la capacitat de treball i la dedicació a una tasca professional de la que ella gaudia profundament.

Des de 2005 formava part de l’equip de l’Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer, va catalogar l’arxiu del Museu Romàntic Can Papiol, els pergamins de la Biblioteca Víctor Balaguer i el Llegat Magrinyà, procedent de la Masia Nova. La directora del Museu Víctor Balaguer,  Mireia Rosich, que va treballar amb ella durant aquests últims anys, en va destacar el  coneixement de la paleografia i el llatí medieval així com la  capacitat  per  plantejar hipòtesis i comprovar-les mitjançant les relacions que establia, d’una manera que en ella era gairebé natural, entre la informació dels diferents arxius en els quals treballava.

Tots els ponents van coincidira a destacar que, durant tota la seva vida professional, la Maria Lluïsa va ser extremadament generosa amb el seu temps, una part del qual va dedicar voluntàriament al treball en el  arxius parroquials i conventuals i a resoldre les nombroses consultes que rebia dels  usuaris de la comarca.

Va tancar l’acte Ariadna Llorens, primera Tinent d’ Alcalde i regidora d’ Equitat  de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú,  puntualitzant la necessitat de fer aquest homentage i aquest reconeixement a una historiadora que tant ha fet pel coneixement de la història de la nostra ciutat. La  M.Pau  Munuera va reiterar  la petició, per part de La Frontissa, d’incorporar  el nom de la Maria Lluïsa Orriols i Vidal  al nomenclàtor de carrers i places de Vilanova i la Geltrú

Les Biblioteques Joan Oliva i Milà i Cardona Torrandell  han publicat un fulletó amb el seu currículum i les seves publicacions, que ha estat consultat per l’ elaboració d’ aquest article.

Volem agrair la  família Sanz-Orriols ,als amics i amigues de la Maria Lluïsa, als ponents, al públic assistent i a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la col·laboració en aquest homenatge i volen agrair, sobre tot, que  la Maria Lluïsa  hagi viscut i treballat entre nosaltres.

 

Vilanova .cat

Canal Blau

Vilanova Digital

WordPress

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: