La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

 • Mobilitzem-nos

  Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
 • Defensem la igualtat.

  Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
 • Vaga Feminista 8 M

 • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

 • Anuncis

És el feminisme el contrari del masclisme?

Posted by lafrontissa a 17/04/2013

Es malinterpreta la paraula feminisme, entenent-la com el concepte contrari al masclisme, quan en realitat és una filosofia i una pràctica de vida que cerca la equiparació entre els dos gèneres; equiparació en drets i obligacions, tot i respectant les diferències òbvies entre els dos sexes i totes les diferències que hi ha a nivell individual entre cada una de les persones.

Feminisme

El feminisme no vol imposar un matriarcat basat en la violència contra els homes,ni en injustícies, ni en la seva submissió, com fa el patriarcat amb les dones.

No volem deixar els homes sense vot, ni violar-los, ni mutilar els seus genitals en nom d’ una tradició, ni tancar-los a l’ àmbit domèstic, ni casar-los de jovenets amb dones velles, ni matar-los si són adúlters.

El feminisme no vol que els homes siguin propietat de les seves mares, i després passin a ser-ho de les seves esposes, ni volem que cobrin salaris més reduïts que els nostres, ni treure’ls de les cúpules del poder empresarial …

Tampoc volem traficar amb els seus cossos per al nostre plaer, ni volem que els nens estiguin desnodrits o abandonats en orfenats, o avortats, només per ser mascles…ni volem que deixin d’ anar a escola per ajudar a casa en els treballs domèstics…

Si feminisme fos el contrari de masclisme, voldria totes aquestes coses, i les feministes no volem res d’ això.

El feminisme no suposa que les dones som millors, ni més llestes, ni més eficaces, ni més sensibles que els homes…sinó que tothom té drets a ser totes aquestes coses, segons la seva individualitat…que tothom ha de poder fer allò que vulgui, allò pel que es prepari, allò que faci que sigui feliç.

Volem igualtat de lleis per a tothom, igualtat d’oportunitats, igualtat de tracte..i respecte a totes les diferències, de sexe, de gènere, de raça, d’opció sexual…

Això és el feminisme; una filosofia que ens convé a tothom, a dones i a homes, ja que faria una societat més justa, amb persones més felices…en definitiva una societat millor!!!

NEUS BENAVENT I VALLÈS. ASSOCIACIÓ DE DONES LA FRONTISSA.

Reconamem  : ”Feminismo para no feministas” de Rosario Hernández Catalán  i “Feminismo para principiantes” de Núria Varela

Anuncis

3 Respostes to “És el feminisme el contrari del masclisme?”

 1. bcn said

  Hola a tothom,
  Tinc un dubte: si bé el masclisme suposa la superioritat de l’home vers la dona i la discriminació vers ella, com anomenem el seu antònim? (he buscat insistentment paraules al DIEC com ara hembrisme, femellisme, feminazisme però cap d’elles dóna resultat). En cap cas vull justificar l’ús de feminisme com a antònim, no malpenseu! però el fet que, per lògica, hauria de ser l’antònim de masclisme suposa molta confusió i no sé quina paraula fer servir. De fet, no deixa de ser paradoxal, encara que es pot entendre donat el passat majoritàriament masclista, que la paraula designada per definir la igualtat de sexes estigui composta pel lexema d’un dels dos sexes… 😉

  • Jo diria que, afortunadament, no existeix una estructura organitzada que pretengui sotmetre els homes a les dones, mutilar-los sexualment, violar-los,carregar-los de feina no pagada, controlar els seus cossos, assassinar-los si es resisteixen al control, denigrar-los, menysprear-los, negar-los l’ accés als llocs de poder …per tant masclisme no té antònim i és una sort que no el tingui.

   • Bcn said

    Evidentment tot el que dius és cert i ha passat o continua passant en certs llocs del món però, en bona part i tenint en compte el context occidental de la nostra societat, és un comentari anacrònic amb una bona dosi de victimisme ja que, actualment, no hi ha estructures organitzades amb objectius criminals com els que has descrit. sinó que tendim a la igualtat (que jo defenso evidentment com a feminista que sóc).
    Una altra qüestió ben diferent és negar l’existència de gent que pensi i actuï al revés del masclisme, perquè no té cap sentit (i no cal ser gaire llest per veure-ho amb la quantitat d’acudits que pots trobar per les dues parts, o els comentaris o accions que perjudiquen o afavoreixen un dels dos sexes (no sempre el mateix)).
    Finalment m’agradaria saber el teu punt de vista sobre si creus que és gaire intel·ligent responsabilitzar els homes d’aquesta nova societat feminista pel que han fet uns que pertanyien a una societat de model patriarcal. Jo crec que la societat feminista que hem de construir hauria d’arribar al punt que les persones (perquè això és el que som tots) no siguin jutjades, diferenciades (ni per bé ni per mal) en funció del seu sexe, sinó en funció de les seves capacitats individuals com a subjectes i, qui sap si d’aquí a molts anys, la paraula “feminisme” haurà de substituïda per una altra que no faci referència a cap sexe sinó a la igualtat en sí: el valor que encara no hem assolit però del qual estem cada cop més a prop.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: