La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

  • Anuncis

Idioma Versus Gènere

Posted by lafrontissa a 22/04/2013

IDIOMA VERSUS GÈNERE.

Fa pocs dies ens indignàvem amb la notícia de que si una sola persona volia que la classe es fes en castellà, seria suficient  per a que  la resta de l’alumnat hagués de rebre-la en aquesta llengua…; ens indignàvem, entre altres motius, perquè això suposa donar un caràcter de superioritat a la llengua demanada, en aquest cas el castellà, sobre la llengua emprada, en aquest cas el català.

Però per molt que ens indignem davant la notícia, el cert és que, en la nostra pràctica diària, és exactament així com actuem…en multitud de grups d’amistats, de reunions, activitats, tallers…, en quant detectem que una persona parla en castellà, s’activa un estrany mecanisme que ens fa canviar la llengua automàticament.

Igualment quan ens trobem amb una persona a qui no coneixem…i sobre tot si te fila d’ immigrant…en quin idioma ens hi  adrecem?  Normalment, en castellà!!!

Es més, posades a analitzar els costums lingüístics,hi ha un altre aspecte, molt discutit i encara més controvertit: el gènere del nostre llenguatge.

WoolfSi seguim l’argument de la nostra indignació  del principi…si a un grup  hi ha una sola persona que és d’un gènere…què hem de fer? canviar i emprar el gènere de la persona que està en minoria  o seguir amb el gènere de la majoria? Perquè en multitud de grups d’amistats ,de reunions, activitats, tallers…en quant detectem que una persona és del gènere masculí,encara que la resta sigui tota femenina, automàticament  parlem en masculí…obviant la majoria femenina…!

Continuant el mateix raonament…estem considerant que un sexe / gènere, en aquest cas el masculí, és superior, o més important que l’ altre, en aquest cas el femení…?

Son dos exemples de com, a la nostra pràctica, actuem d’ una manera il·lògica…que quan ens la fan veure des de fora ens fa indignar, però que la seguim mantenint d’una manera gairebé automàtica ..perquè “ sempre s’ ha fet”, “ per educació” , “per que ja s’ entén”…o per mil i un motius més.

Si tenim clar que cap llengua és superior a una altra, hauriem de tenit igualment clar que cap sexe/ gènere és superior a un altre…i actuar en consequència.

Neus Benavent i Vallès

Associació de Dones La Frontissa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: