La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2018. Ersi Marina Samará Spiliotopulu

  • Anuncis

Els infants tenen dret a una alimentació adequada.

Posted by lafrontissa a 01/07/2013

L’infant té dret a disposar d’ alimentació, habitatge, recreació i serveis mèdics adequats.

Declaració dels drets dels Infants, principi 4. 20 de novembre de 1959.

 

Segons les dades dels Serveis Socials Municipals de Vilanova i la Geltrú, durant l ’any 2012 van ser atesos pels serveis socials 1.989 nois i noies menors d’ edat. Segons l ’IDESCAT, al Garraf, la xifra de persones aturades va ser de 13.593 persones, 6.860 dones i 6.732 homes. Aquestes xifres a Vilanova i la Geltrú són de 6.735 persones aturades, de les quals 3.371 són dones i 3.364 homes.  Desconeixem les xifres concretes en aquest moment, a començament de l ’estiu, però si sabem que la taxa d’ atur a Catalunya el primer trimestre de 2013 era de 24.53%, 25.25% en el cas dels homes i 23.72% en el cas de les dones. Això vol dir que a Catalunya i al Garraf, una de cada quatre persones que treballa o busca feina es troba en situació d’ atur i a darrera d’ aquestes persones sense feina hi ha gent gran, que pot cobrar una pensió de jubilació, i menors, que depenen dels seus pares, mares o altres adults de la família.

Suposem que vivim a un estat social i de dret al qual paguem impostos i que té l’obligació de garantir els drets socials bàsics de la ciutadania i el dret més bàsic és l’ alimentació que, en ser un dret, no ha de ser objecte d’ almoina o caritat que pugui menystenir la dignitat de les persones. En el cas de  noies i  nois, que  són el futur del país, una alimentació deficient durant la infància i adolescència pot comprometre el seu desenvolupament físic i intel·lectual

Coneixent que s ’han recollit recentment  a Vilanova i la Geltrú 19 tones d ’aliments volem saber quin criteri i quines mesures  existeixen per a garantir l ’alimentació equilibrada        d’aquests menors, tenint en compte que a la seva dieta s ’ha d ’incloure no sols cereals i llegums sinó també productes frescs com carn, peix o fruita.

Considerem que  existeixen recursos a la comarca que  estan sent infrautilitzats, com per exemple el menjador de l’Elim, actualment tancat per problemes administratius, o les cuines de centres escolars, cívics i associacions de veïns que podrien ser autogestionades com a menjadors socials.

Recordem que la moció presentada per l’Assemblea de Drets Socials del Garraf aprovada per unanimitat al Ple de l’ abril, ja hi havia un punt que parlava de garantir l’alimentació de la població escolar del municipi i la comarca. Això inclou   els menors entre 12 i 16 anys que assisteixen als Instituts a jornada contínua.

En conseqüència, des de l’ Assemblea de Drets socials, demanem que els ajuntaments de la comarca, començant pel de Vilanova i la Geltrú estableixin la quantitat de noies i noies menors d ’edat que actualment no tenen garantida una alimentació adient en quantitat i qualitat i prenguin i publiquin les mesures que s’ estan prenent o es prendran per garantir aquesta alimentació durant els mesos d’estiu quan els menjadors escolars tanquen, i també de cara al proper curs, així com els mecanismes d’avaluació de les mesures preses. Alguns dels possibles  mecanismes de detecció seria la quantitat de menors amb beques de menjador escolar, totals o parcials i menors amb beca sol•licitada i denegada.  Aquestes mesures han de tenir en compte tota la població escolar de primària i secundària.

Anuncis

Una resposta to “Els infants tenen dret a una alimentació adequada.”

  1. […] See on lafrontissa.wordpress.com […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: