La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2019. Francesca Calaf. Territori

Archive for gener de 2014

25.G Grup de Dones feministes contra la violència masclista./

Posted by lafrontissa a 26/01/2014

Ahir dissabte 25 de gener el col·lectiu de Grup de Dones feministes de VNG va convocar una Manifestació Silenciosa contra la violència masclista. La manifestació va començar amb una concentració a la Plaça de les Neus on es va difondre  la Campanya “Totes Som elles”. La manifestació va acabar a la Plaça de la Vila on la Carla Vall i Duran va llegir un Manifest posant de relleu, entre altres coses, que els maltractadors viuen entre nosaltres i comparteixen la nostra quotidianitat i per tant, no han de comptar amb la complicitat i el silenci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’acte va acabar amb la projecció del video “Trenquem el Silenci”

Posted in General | Leave a Comment »

Eines de lluita feminista

Posted by lafrontissa a 26/01/2014

Sobre l’ avortament.

Moment de l'escarni feminista a Barcelona   BÁRBARA BOYERO

Per tal de facilitar la lluita contra la nova Llei de l’ avortament, de moment un avantprojecte, ressenyem a continuació, tant l’esmentat avantprojecte, com diferents articles i materials sobre aquest tema.

L’avantprojecte de Llei

Llegint el projecte es veu que l’última de les preocupacions dels seus impulsors és la defensa de  la vida de ningú. Al contrari, l’objectiu és la victimització i criminalització de les dones, i fer-nos més vulnerables davant de tot tipus de violència, inclosa la violència masclista, ja que l’embaràs no desitjat serà una eina més de pressió en mans de qualsevol maltractador

I alguns comentaris.

Els auto anomenats “Pro Vida” No defensen la vida, defensen la submissió de les dones, a un déu, a la natura, a la maternitat i als homes

Itineraris a recórrer d’ acord amb aquest avantprojecte de Llei : El refinament d’ una nova eina de  violència.

El dret a decidir no està subjecte a tuteles ni imposicions dosierabortodefinitivo2M

Una llei inadmissible ala  que cal dir No.  Perquè  Les dones decidim

Cal demanar l’actuació del Parlament :Proposta de resolució del Parlament de Catalunya

El que es deia al 2008 segueix sent veritat, però pitjor, sense casa, feina ni sanitat no podem ser mares. Volem nens? protegim les mares

I , a més. Economia política de l’avortament i Monogràfic sobre la Llei de l’ avortament

Posted in General | Leave a Comment »

A les Entitats. 25 de gener

Posted by lafrontissa a 14/01/2014

Benvolguts, benvolgudes,

 

Com bé sabreu, la Vila ha esdevingut tristament protagonista arran de l’assassinat de dues dones per part de les seves parelles. En només 15 dies, hem viscut un dolor intens dues vegades.

Primer fou la Judit, que va ser assassinada el diumenge 22 de desembre a mans de la seva exparella, de la qui tenia una ordre d’allunyament. El cos va ser descobert per la seva filla de només 5 anys, que va descobrir ben d’hora què és la violència i qui l’exerceix. La Judit només va poder complir 37 anys.

Després fou la Núria, assassinada brutalment la matinada de diumenge 5 de gener. Va ser el mateix assassí qui denuncià els fets. La Núria va deixar orfes dos infants. La Núria tenia 43 anys i morí cremada.

Ens les han robat, les seves filles, amigues, veïnes, nebodes les troben a faltar i no podran gaudir més de la seva companyia. Cada cop que un home decideix assassinar la seva parella trunca les vides de les persones que se l’estimaven. No eren una més. Eren la Judit i la Núria, veïnes de la nostra Vila.

Hem decidit no romandre impassibles, cridar al bell mig de la por que és silenci. Tenim un problema com a societat, hem d’assumir-lo i canviar la comunitat. És per això que us animem a participar de la manifestació nocturna que es farà el proper dissabte dia 25 de gener a les 8 de la tarda, a la Plaça de les Neus.

No podem continuar acceptant amb normalitat que cada any hi hagi un promig de 50 dones assassinades per violència de gènere a l’Estat espanyol. Al nostre voltant hi ha dones en risc i és responsabilitat de la societat sencera aturar els agressors.

Us esperem a la manifestació silenciosa per demanar a crits justícia.

Convocants:

Grup de dones feministes de Vilanova i la Geltrú

 

Posted in General | Leave a Comment »

La Guerra contra les Dones

Posted by lafrontissa a 05/01/2014

Durant les festes de Nadal dues dones han estat assassinades a Vilanova i la Geltrú, la primera el 22 de desembre pel  seu antic company, la segona el dia 5 de gener pel seu ex marit. Sembla que les dues havien denunciat maltractaments en algun moment i el seus agressors tenien, o havien tingut, ordres d’ allunyament. Desconeixem ara mateix fets concrets, que s’hauran d’ investigar acuradament  per a saber per què dos assassins han pogut portar la seva covardia i la seva misèria fins al punt de matar dues dones, el maltractament de les quals sembla que necessitaven per a sentir-se  com ells imaginaven que s’ ha de sentir un… home?. Però ells segueixen vius i elles no.

IMG-20140105-WA0001

Manifestació 23 de desembre convocada per Arran

No coneixíem personalment aquestes dues dones ni sabem quina història personal han hagut de carregar mentre vivien però, qualsevol que hagi estat, el seu assassinat no pertoca a la pàgina de successos,  la violència contra  les dones  és un tema polític i és un tema de primera plana.

Contínuament des de les institucions i des d’ altres instàncies, nosaltres mateixes també, s’ encoratja les dones que pateixen aquesta situació a presentar una denúncia . Sabem de primera mà el que costa a una dona prendre aquesta decisió. La creurà la policia corresponent? Li donaran el suport necessari? És molt comú la idea, fins i tot entre persones a les quals  pertoca rebre aquestes denúncies, que la majoria  són falses, per molt que les institucions diguin i demostrin que no, aportant dades que indiquen que les denúncies falses no arriben ni de lluny al 1%.

Què passarà després de la denúncia? Tindran un lloc on viure, podran conservar la feina, rebre un ajut econòmic, si s’escau, criar amb seguretat el seus fills  i filles si els tenen?.

Les respostes a totes aquestes qüestions no sempre són positives, i no es tracta aquí i ara de saber quin percentatge anual representen 70 dones assassinades respecte al total de les denúncies o quin percentatge representen les denúncies respecte al total de dones maltractades. Aquí hi ha dones que s’hi juguen la vida i hi ha dones que la perden, hi ha filles i fills  que troben la seva vida destrossada, familiars, amigues i amics que veuen com una dona mor sense cap raó que es pugui arribar a acceptar. Hi ha fins i tot uns…diguem-los homes, però no sabem ben be con dir-los, que s’ envileixen fins a extrems insofribles per a qui els coneix o hi té alguna relació.

La societat reacciona, reaccionem, però poc, ens hem acostumat i sols quan ens toca de molt a prop, al nostre carrer o a la nostra ciutat, com ha passat ara, sembla que un calfred ens solqui l’espinada. Ens reunim el 25 de novembre per  a recordar i denunciar, l’Ajuntament o altres col·lectius convoquen concentracions, es fan xerrades a algunes escoles. No n’hi ha prou, no n’hi ha prou!. L’Ajuntament té serveis d’ orientació i suport i un protocol d’ assistència, potser aquestes dues dones havien rebut aquests suports. No ha estat suficient.

Què podia fer la Policia Municipal, què podien fer els Mossos d’ Esquadra? Què han fet? Quin protocol han seguit? Existeix? L’han seguit? Què es  podia fer de de la Comissaria de Vilanova i la Geltrú? Què s’ ha fet? Sabem que les èpoques de festes i vacances agreugen les tensions i disparen maltractaments i violència masclista, algú ho té en compte a l ‘hora de planificar els serveis?

I el poder judicial? Acompanyant dones a judicis per violència masclista hem estat testimonis de la manca de preparació que hi ha de vegades a la defensa i també d’algunes extraordinàries sentències judicials que poc tenien a veure amb els fets que es jutjaven. No passa sempre, no passa sovint, però passa. Quina formació té el personal judicial que se’n  ocupa? Tenen prou dotació els jutjats, hi ha coordinació entre diferents jutjats i diferents denúncies? Qui és responsable de tot això?

I ara ens queda parlar de la violència estructural, d’ aquesta Guerra Contra Les Dones. Menys representades en la població activa, però amb més atur, amb menys pensions, vivint més anys, però pitjor, carregant amb la cura de les criatures, de la gent gran , sense remuneració ni beneficis socials. Les que van als serveis socials, les que ocupen les primeres files en la lluita contra els desnonaments, les que donen la cara pels seus en les pitjors situacions i les que reben totes les crítiques per les mancances familiars.

 Les obligades a ser mares en contra de la seva voluntat, les que no poden ser mares encara que vulguin, sense feina o mal pagades, sense escoles infantils, sense serveis d’ assistència a la gent gran, amb contactes precaris que no els permeten accedir als minsos permisos de maternitat. Les que el govern vol obligar a parir criatures amb malformacions que no rebran cap suport social. Les que moriran sense accedir a l’avortament en condicions sanitàries, les que no tindran  l’ oportunitat de decidir si seran mares quan i com. Les retallades maten, maten  tothom que les pateix, però maten més dones. La primera causa de mort entre dones joves i adultes és la violència masclista.

 La guerra està dirigida especialment contra les dones de les classes treballadores.  El poder i els diners  no ho solucionen  tot ni garanteixen que les dones no siguin oprimides, però salven moltes situacions.

La Guerra contra les Dones, que ha deixat els últims dies dues víctimes directes Vilanova i la Geltrú, és una guerra contra la societat, contra els més vulnerables, que acaba sent qualsevol,  també els homes, qualsevol que sigui jove o gran,  malalt o aturat , desnonat. És una guerra contra les creadores de vida i és una guerra contra la societat, el país i la humanitat.

Le Guerra contra les Dones és útil i s’enforteix en època de crisi, la victimització de les dones proporciona un boc expiatori sobre qui descarregar la frustració general, actualment contribueix a la Doctrina del Xoc que se’ns està aplicant, debilita la capacitat d’ acció social, legitima davant dels seus a un govern reaccionari.  És l’exemple tranversal d’ altres victimitzacions: immigrants, malalts, aturats…Tot això funciona, és clar, mentre callem i acceptem, mentre no ens adonem que ens pertoca a totes i a tots, mentre no reaccionem

Volem els responsables, volem que els assassins siguin castigats, sense atenuants per haver avisat la policia o per plorar quan l’ avisaven, volem conèixer les responsabilitats polítiques, policials i judicials.  Volem que els familiars , especialment filles i fills, rebin suport econòmic si el necessiten, psicològic i social, volem que l’estat, el que ens pertoqui, sigui responsable civil subsidiari de les mancances que provoquen aquesta violència, no és un afer privat, és un tema polític.

Tant el jovent d’ Arran com  l’Ajuntament de Vilanova van convocar concentracions per mostrar el rebuig d’ aquets fets. El proper dimarts dia 7 a les 12h hi haurà una altra convocatòria a la Plaça de la Vila, us hi  esperem, però no serà suficient, alguna cosa més haurem de fer. Ni  contra les dones, ni sense les dones, res no serà possible.

Posted in General | Leave a Comment »