La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2019. Francesca Calaf. Territori

  • Anuncis

Feminicides i còmplices

Posted by lafrontissa a 29/12/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feminicides i còmplices.

Acabàvem de penjar al la vitrina que tenim a l’ Ajuntament els noms dels feminicides que, des del 25 de novembre fins al 25 de desembre de 2017, havien assassinat quatre dones, quan vam saber que el suposat accident  del dia anterior a Benicàssim havia estat en realitat un feminicidi, Víctor Llorens va segrestar i assassinar la seva ex novia qui, després de patir dos anys de maltractament, s’ havia decidit a denunciar. El 13 de desembre havia patit un primer intent d’ assassinat que va a tornar a denunciar, després d’ això tenia una ordre d’allunyament de 200 m i el risc mitjà que la justícia va estimar que corria va fer que no tingués protecció policial continuada. L’ assassí va poder actuar amb toral llibertat.

No ben bé ens assabentaven d’ aquest cas quan el mateix dia 25 es va produir un altre assassinat a Barcelona, Carles Sánchez Torralba va assassinar la seva parella,  la víctima havia denunciat dos cops en les últimes setmanes, no tenia cap mena de protecció policial ni la justícia havia pres cap mida.  Ahir dia 28 vam saber que un home a Guadalajara havia matat la seva  dona davant de fills menors d’ edat. El mateix 28 de desembre   un home ha assassinat a Valladolid un altre, parella actual  de la seva ex companya.

Culpem d’ aquets feminicidis i actes de violència masclista en primer lloc als assassins, als qui pensem identificar amb noms i cognoms tant com puguem. El  feminicidi i la violència masclista són un problema d’ homes, que patim les dones, filles, fills i la societat en el seu conjunt.

Però no oblidem que al Congrés del Diputats de Madrid es va aprovar un pacte amb 200 mesures contra la violència de gènere, té 200 mesures, però de moment cap pressupost.

Quan coneixem algunes sentències i procediment judicials sobre violència masclista veiem  per exemple que, malgrat que Catalunya té un trist record de 11 feminicidis  durant el 2017, es deneguen sistemàticament més del 50% de les ordres d’ allunyament. Quan es concedeixen, no es fan efectives si la policia no vigila els agressors ni protegeix efectivament les dones, vuit de les víctimes mortals de tot l’ estat havien denunciat i tenien ordres de protecció.

Per això potser s’ explica que la policia faci desistir dones que volen denunciar violència masclista. Denunciar no sols pot suposat posar en risc la vida, sovint comporta altres penalitzacions com perdre casa, feina, entorn social i fins i tot filles i fills dels quals els serveis corresponents poden retirar la tutela.  Ens  escandalitza que en un cas de presumpta violació d’ una menor per part de tres futbolistes,  hi hagi gent que es manifesti a favor dels agressors i denigri la víctima.

Quan els casos arriben a judici escoltem sovint com es dubta sistemàticament de la paraula de la víctima, de les imatges dels fets i es pretén fer creure que les dones fruïm de ser atacades i violades. En altres casos ens sorprèn i ens escandalitza saber que una fiscal retreu a una dona que demani que el seu marit, condemnat a dos anys i nou mesos per violència reiterada però que encara no ha entrat a la presó, no pugui veure la filla de cinc anys sense supervisió i denega  tota modificació del règim de visites. Recordem que onze de les víctimes d’ aquest any eren menors d’ edat, en un altre cas  un jutge permet que a Palma  un abusador de menors, que les drogava prèviament, no entri a la presó a canvi d’ una multa de 12 euros diària durant sis mesos i un curs d’ educació sexual.

Hi ha mitjans de comunicació que tracten les notícies d’ abusos i feminicidis com a successos, s’ esforcen per detallar els aspectes més morbosos dels casos i revictimitzar les víctimes la vida íntima de les quals es disseccionada , esgrimida en contra seva i lliurada  al públic en horari de màxima audiència

El 89 feminicidis i les 95 víctimes totals de violència masclista i tota la resta de violències masclistes exercides per homes contra les dones no es poden explicar sense la complicitat per acció o omissió del sistema judicial, policial, polític i totes les institucions que haurien de protegir les dones i els menors, els mitjans de comunicació i la pròpia societat.

Davant de la violència masclista qui no es pronuncia i actua clarament en contra dels agressors i a favor de les víctimes n’ és còmplice.

Ens volem vives i amb vides dignes.

MX. G. Fontela

La Frontissa

Casal de Dones Tomasa Cuevas.

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: