La Frontissa. Associació de Dones

Espai per compartir idees, coneixements i activitats

  • Mobilitzem-nos

    Defensem la democràcia i l'Estat de Benestar, llegint, produint i difonent informació sobre les causes i conseqüencies de la crisi econòmica i les solucions alternatives. Utilitzem les TIC per defensar els nostres drets.
  • Defensem la igualtat.

    Per a lluitar contra la violència masclista, defensem les polítiques d' igualtat
  • Vaga Feminista 8 M

  • Donart 2019. Francesca Calaf. Territori

Archive for 10/03/2016

Juntes en la diversitat contra el patriarcat i el capital. 8 de març. Casal de Dones.

Posted by lafrontissa a 10/03/2016

IMG-20160308-WA0009

 

Les manifestacions del Garraf i el Penedès a Xarxa Penedès

Posted in General | Leave a Comment »

Recital 7 M. Casal de Dones

Posted by lafrontissa a 10/03/2016

El recital de la M. Antonia Martorell el dia 7 al Casal de Dones de Vilanova i la Geltrú va ser un acte emotiu, íntim i de gran qualitat.  A continuació compartim l’ acurada selecció de poetes i poemes que vam escoltar durant el recital : Vuit de març, de M. Mercé Marçal; Mercé,  de M. del Mar Bonet; Justament Ara, d’Olga Xirinachs; El blat del temps, Foc a les mans, Tant Sols la Paraula Nua, La res de l’aigua i M’he despullat del Tot, de Montserrat Abelló; Qui, de Felicia Fuster; Prostituta del Raval i Dona,de Carme Cabús; No la destorbis, de M. Antònia; Conversa de tardor, d’ Àngels Cardona; Homenatge a M. Antònia Salvà, de M. Mercé Marçal, Senyal de Perill, de M. Ángels Anglada,  La barca, de Rosa Maria Arrazola; Llegeix-me el cos, de M.Antònia Massanet, Rap, de Josefa Contijoch, Caminas Sola, de Núria Gonzalvo, Yo dormía, de M. Antònia; Margarita, de Rosalía de Castro, Caminan descalzas, de Ana Romanií, Marte, Venus, de Maria do Cebreiro; Alma desnuda, de Alfonsina Storni ; Me hubiera gustado i No era yo el problema, de Jhoana Patiño; Y aún así…yo me levanto, de Maya Angelou i Flores del 8 de Marzo, de Gioconda Belli. Vam demanar que repetís Rap per acabar l’ acte

 

IMG_20160307_191550y

Posted in General | Leave a Comment »

Carta a qui maltracta

Posted by lafrontissa a 10/12/2013

El dimecres 4 de desembre va ser lliurat el Premi Carta a Qui Maltracta, convocat des de fa nou anys per l’ Associació de Dones La Frontissa amb el suport de l’Espai d’Equitat de l’ Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la col·laboració de la Llibreria La Mulassa i Llorens Llibres.

2013-12-04 18.44.10

Aquest any  ha obtingut el primer premi  Clara Giralt Cortada, alumna de 4t d’ ESO del Col·legi Santa Teresa i el segon premi Ignasi Eiriz Alonso de l’IES Dolors Mallafré.

Aquí podeu veure com llegeixen les seves cartes. Vosaltres també les podeu llegir en els enllaços  2013-12-04 18.38.20 (1)

Primer premi Carta a qui maltracta 2013 (2)   Segon premi Carta a qui maltracta 2013

Agraïm la participació de tot l’alumnat, del professorat  que els ha donat suports, el difícil treball del jurat, el treball de l’Espai d’ Equitat i la col·laboració de Llorens i La Mulassa.

Aquí podeu consultar la notícia a la pàgina de l’Espai d’ Equitat

Posted in General | Leave a Comment »

Manifestació 8 de març: Sí, Juntes podem.

Posted by lafrontissa a 10/03/2013

2013-03-08 18.31.50

Unes 200 persones ens vam manifestar el 8 de març pels carrers de Vilanova i la Geltrú en resposta a la crida de l’Associació de Dones la Frontissa i l’Assemblea de Joves d’ Arran, durant la manifestació en van combinar lemes feministes amb altres de defensa dels drets socials, així  “”Visca,Visca,Visca la lluita feminista” era seguit per “No s’entén, gent sense casa i casa sense gent”, perquè com es va  dir durant la lectura dels manifestos,si  “Pels drets de les Dones,ni un pas enrere”,  també “Els drets de les dones són drets de tothom”. Al final de la manifestació es van llegir els manifestos  de Xarxa Feminista, de les i els joves d’Arran i  de La Frontissa. La manifestació va comptar amb  el suport de l’Assemblea de Drets Socials del Garraf,  la PAH-Garraf  va aportar el megàfon que va animar la manifestació i les  tècniques de l’Ajuntament van organitzar  l’equip de so amb el qual es van llegir els manifestos. 

Posted in General | 1 Comment »

Valentia i masclisme

Posted by lafrontissa a 10/12/2011

Aquests últimes dies hem sentit a parlat molt de valentia ,la Sra. Merkel demana valentia als dirigents de la Unió Europea, Rajoy i Mas parlen de ser valents i la CEOE demana també valentía als governs d’ aquí i d’ allà.

El que tenen en comú totes aquestes demandes és el concepte de valentia que defensen, i que consisteix en coses com les següents: collar els treballadors amb impostos i empitjorar-ne les condicions laborals, augmentar l’atur amb retallades socials i deixar els aturats sense subsidis ni assistència sanitària , tancar CAPS i reduir assistència hospitalària, perquè ciutadania que pugui es faci una polissa privada, i la resta esperi, sense terminis, per proves i operacions o , en el pitjor dels casos, mori per manca d’ assistència sanitària, carregar sobre les dones el treball no pagat que l’Estat no assumirà i deixar-les sense possibilitat de una jubilació digna mitjançant la reforma de les pensions, deixar dessassistida la població que s’ hauria de beneficiar de la llei de dependència, privatitzar d’una manera oberta o encoberta serveis públics com la sanitat, l’ensenyament o l’aigua, deixar  la gent sense casa mentre les immobiliàries encara cotitzen a la borsa. Totes aquestes accions  segueixen un mateix patró:  fer pagar al general de la ciutadania els efectes d’una crisi provocada per la gran banca i les empreses dedicades a l’ especulació immobiliària i financera. 

En una recent entrevista sobre  els problemes de lasocialdemocràcia,Vicenç Navarro  defineix l’actiud d’enfrontar-se amb els més dèbils per contentar als  mercats com masclisme econòmic i , realment, sembla un concepte d’allò més aclaridor i encertat. Igual que el maltractador no obrirà la boca davant els seus superiors o davant l’autoritat i farà pagar, d’una manera miserable i covard, totes les seves frustacions a la seva parella i les seves filles i fills, així els nostres governants toleren, quan no participen directament, el frau fiscal, l’especulació financera i , durant anys, han afavorit amb la seva complicitat, la llibertat financera que ens ha portat a on som ara.

El masclisme, públic o privat, és la base del sistema que ens empresona, la violència masclista no és, per desgràcia, una lacra social, és la manifestació més crua i grollera de una ideologia que tot ho impregna, per això és pràcticament impossible posar-hi fi, i ens movem en un laberint de lleis i normes que, d’una manera o altra, sempre acaben perjudicant qui menys pot defensar-se: dones en general,  treballadores, aturades, desnonades, perceptores de la PIRMI, dones i homes sobre els quals els notres polítics i polítiques exerceixen la valentia del masclisme , que és l’altra cara de la covardia davant el poder.

Posted in General | Leave a Comment »

Pacte de l’ euro. El dia 19 tothom al carrer.

Posted by lafrontissa a 10/06/2011

Atenció al que pretén aprovar al parlament europeu.  Una oient de RNE ens explica el que ens preparen. Reducció per llei europea de l’estat de benestar, finançament públic per als bancs, tota una sèrie de mesures per garantir els interessos de la gran banca e costa del benestar de totes i tots.

http://www.urgente24.com/noticias/val/9718/conozca-el-pacto-del-euro-que-indigna-a-espana.html

La nova amenaça neoliberal

Posted in General | 1 Comment »

El capitalisme del desastre

Posted by lafrontissa a 10/02/2011

No importa la causa, pot ser un desastre natural com un tsunami a Indonèsia  o un tornado a Nova Orleans, un cop d’estat com va passar a Xile i Argentina a mitjans dels 70, una crisi econòmica d’origen incert, el Sud-est asiàtic als anys 90, un col·lapse econòmic i polític,com va passar a la URSS, o l’11 de setembre i la tenebrosa  guerra de l’Iraq. Provocada o natural, no importa la causa del desastre; però la resposta segueix sempre els mateixos paràmetres: desmuntar els serveis públics i privatitzar tot tipus d’ empreses, industrials o del sectors serveis, i posar el país en venda a preu rebaixat en favor de  les grans companyies privades . Tot fet ràpidament  abans que la població pugui reaccionar, paralitzada per la força del desastre, quan no directament per la força de tancs i metralletes.

El cicle d’expansió del capitalisme arriba a la seva fi; però aquest sistema, cada cop més inhumà, i els seus dirigents i beneficiaris, no estan disposats a perdre posicions. Si  la indústria ja no pot oferir beneficis creixents i si les finances estan esgotades, o almenys  tocades, després d’ empobrir  la majoria en benefici de molt pocs, encara queda una cosa, el desastre,  i si no hi és, es provoca, per a convertir-lo en font de benefici capitalista.

Hi ha un llibre que hauria de ser de lectura obligatòria per a totes i tots els que no ens resignem, un llibre que es va publicar al 2007, però que desvetlla el funcionament d’un sistema que se’ns ve a sobre aquí i ara.  Jubilació, sanitat pública per a nosaltres són serveis bàsics i de dret, per altres una font emergent de lucratius negocis. És difícil oposar-se amb fonament a mecanismes que no acabem d’entendre i no podem esperar que els mitjans convencionals de comunicació expliquin el que està passant realment. Us fem un enllaç així a

La Doctrina del Xoc.

Posted in General | 1 Comment »

Dones, reforma laboral i vaga general

Posted by lafrontissa a 10/09/2010

La reforma laboral des d’un punt de vista femení i feminista i una crida a la participació en la vaga general del 29 S.

Vaga feminista

Posted in General | Leave a Comment »

Despesa social

Posted by lafrontissa a 10/09/2010

A la cua de la UE en despesa social, Espanya manté, així i tot, un sistema sanitari de qualitat. L’educació, desgraciadament, no segueix el mateix camí. Cal tenir informació per a tenir resposta per les argumentacions que escoltem i escoltarem sobre la necessitat de reduir l’estat del benestar, que tan car diuen que resulta. Us passo un enllaç d’un article que en parla a Público.

Article

Posted in General | Leave a Comment »

Un altre tipus de banca

Posted by lafrontissa a 10/06/2010

Podem evitar que els bancs utilitzin els nostres diners com nosaltres mai  no ho faríem, hi ha altres tipus de banca, fora dels àmbits del capitalisme neoliberal, que connecten estalvi i crèdit amb total transparència i amb finançament adreçat a la lluita contra l’exclusió i la pobresa, la defensa del mediambient i el coooperativisme.

Aquí podeu veure el video

I aquí teniu alguns enllaços d’entitats de banca ètica:  Triodos, Fiare

Posted in General | Leave a Comment »